طراحی و ساخت دستگاه های فریز درایر در ایران و منطقه توسط شرکت تکوین آزمایش پارسه
شرکت دانش بنیان تکوین آزمایش پارسه (تاپکو اراک) در سال 1388 شمسی تاسیس شده و در شهریور سال 1393 پس از ارزیابیهای معاونت محترم علمی و فناوری ریاست جمهوری با موضوع طراحی و ساخت دستگاههای فریز درایر صنعتی در جمع شرکت های دانش بنیان نوپای کشور قرار گرفت و از سال 1395 نیز به عنوان شرکت دانش بنیان صنعتی سطح یک ملی ارزیابی شده و مشغول فعالیت میباشد و موفق به اخذ استانداردهای ISO9001-2015 و گواهی مجوز صادرات به اروپا CE و گواهی استاندارد ISO/TS 18110 شده است. دستگاه فریز درایر یک محصول استراتژیک و تحریمی می باشد که درصنایع مختلف بویژه صنایع دارویی و غذایی کاربرد فراوان دارد.
این شرکت تا کنون توانسته است انواع دستگاههای فریز درایر دارویی را مطابق نیاز مشتریان و الزامات GMP و آخرین استانداردهای بین المللی برای مشتریان دارویی تولید نماید و امکان برآورده نمودن تمام نیاز شرکت های داروسازی را به دستگاه فریز درایر در هر نوع ظرفیت صنعتی و الزام خواسته شده دارد.
سیدجواد عطیفه بیان می کند: علاوه بر این مورد شرکت در سال ۹۴ به عضویت مرکز رشد واحدهای فناور موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی نیز پذیرفته شد واولین دستگاه فریز درایر دارویی صنعتی این شرکت جهت تولید واکسن برای موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی طراحی و ساخته شده است که تا چند روز آینده به بهره برداری خواهد رسید.
وی در ادامه از دیگر افتخارات این شرکت به ساخت نخستین دستگاه فریز درایر صنعتی کشور در سال ۹۵ اشاره می کند و توضیح می دهد: ساخت این دستگاه حدود 32 ماه زمان برد تا توانست کشور را جزو صاحبان طراحی و ساخت دستگاه های فریزدرایرهای صنعتی غذا و دارو در جهان قرار دهد.
مدیرعامل شرکت تعاونی تکوین آزمایش پارسه اضافه می کند: دستگاه هایی که طراحی و ساخت آن توسط شرکت ما انجام می شود قابل رقابت با نمونه خارجی می باشد، این در حالی است که کشورهای دیگر در این بخش دارای سابقه طولانی هستند و ما در این زمینه حدود ۷ سال است که وارد فعالیت شده ایم.
عطیفه عنوان می کند: در بحث کیفیت دارویی، غذایی و صنعتی ما مجوز صادرات به اروپا را داریم و از سال آینده امیدواریم بتوانیم بحث صادرات را نیز داشته باشیم ، در این بخش هم اکنون در حال تقویت زیرساخت های لازم برای صادرات هستیم تا بتوانیم علاوه بر تامین نیاز داخل نیاز خارج از کشور را هم مرتفع و تامین نماییم.
وی اظهار می کند: این دستگاه جزو دستگاه هایی بوده که از ابتدا تحریمی بوده و ربطی به تحریم های این چند سال نداشته و تمامی آرزوی ما ساخت این دستگاه بوده است و خوشبختانه هم اکنون موفق به ساخت آن شده ایم زیرا این دستگاهی است که می تواند در حوزه فرآوری مواد غذایی معجزه کند و راه را برای صادرات محصولات غذایی باز کند.
مدیر عامل شرکت تعاونی تکوین آزمایش پارسه می افزاید: تکنولوژی فریز درایر اولین بار توسط آلمانیها در جنگ جهانی دوم جهت خشک کردن خون انسان مورد استفاده قرار گرفت.
عطیفه می گوید: برخی از تجهیزات برای ساخت دستگاه وارداتی است اما اینکه این تجهیزات کجا و چگونه استفاده شود طراحی خودمان است و سازنده آزمایشگاهی داریم و سازنده دستگاه فریزدرایر در حوزه صنعتی می باشیم.
وی توضیح می دهد: در صنعت تجهیزات پزشکی فریزدرایر جزو ۱۰ تجهیزات پزشکی در دنیا است و جزو فرآوری پیشرفته محسوب می شود بنابراین دنیا به اهمیت و جایگاه این صنعت کاملا آگاه است، اما در ایران این صنعت با توجه به اینکه دانش آن وجود ندارد جایی ندارد و همین مسئله می تواند یک فاجعه برای کشور و استان محسوب شود؛ متاسفانه شرکت ما با توجه به اینکه یک تعاونی ثبت شده است هنوز نتوانسته یک وام ۵۰۰ میلیون تومانی بعد از گذشت ماه ها دریافت کند.
مدیرعامل شرکت تعاونی تکوین آزمایش پارسه اظهار می کند: بیشتر مشتریان ما نیز در تهران هستند و ما کار بازاریابی را در تهران انجام می دهیم البته در بحث صنعت غذایی در اراک نیز مشتریانی داشته ایم، اما از نظر استراتژیک، صنعت دارویی بیشترین اهمیت را دارد زیرا اگر از نظر دارویی مشکل پیش بیاید با بحران مواجه خواهیم شد از طرفی از نظر اقتصادی و حجم کار صنعت غذایی حرف نخست را می زند.
عطیفه خاطر نشان می کند: شرکت برای آینده کاری خود ، تقویت زیرساخت های تولید به منظور افزایش تولید و صادرات را در برنامه دارد که بتواند زمان تولید دستگاه را کاهش دهد زیرا در آینده تعداد متقاضیان و مشتریان داخلی و خارجی افزایش چشمگیری خواهد یافت.
وی توضیح می دهد: در حوزه داروهای تزریقی نیز تمامی این اقدامات را انجام می دهیم اما باید از نظر تبلیغات و بازاریابی بیشتر کار کنیم زیرا شرکت تکوین آزمایش پارسه هم اکنون با تکیه بر توان فنی و تجربه چندین ساله خود، تلاش می کند تا پیشگام صنعت طراحی و ساخت دستگاه های فریز درایر در ایران و منطقه باشد.
مدیرعامل شرکت تعاونی تکوین آزمایش پارسه بیان می کند: افزایش نقدینگی و سرمایه در گردش می تواند زمینه ساز افزایش صادرات شود بنابراین در این زمینه باید تسهیلات افزایش پیدا کند و به دنبال راه هایی برای وارد کردن تجهیزات به داخل کشور با توجه به مشکلات ارزی و تحریم ها باشیم.
عطیفه در زمینه کارکرد دستگاه فریز درایر خاطر نشان می کند: دستگاه فریز درایر با استفاده از انجماد و خلاء محصول را به گونهای خشک میکند که ضمن ماندگاری بالا کیفیت و ساختار محصول تا حدود ۲۰ سال تغییر نمیکند.
وی می افزاید: تولید فریز درایر غذایی و دارویی که نام دیگر آن خشک کن انجمادی خلأ است اشتغالزایی ویژهای را می تواند به همراه داشته باشد که با توجه به شرایط تحریم این شرکت میتواند نیاز کشور به این صنعت را برطرف کند.
مدیرعامل شرکت تعاونی تکوین آزمایش پارسه در پایان با اشاره به حمایت های پارک و معاونت علم و فناوری ریاست جمهوری ادامه داد: سطح شرکت ما به گونه ای است که با قوانین پارک قابل حل نیست، زیرا قیمت دستگاه های ما بالا است وتسهیلات کارساز نیست اما با این حال همینکه معافیت مالیاتی را داریم کافی است.
عطیفه خواستار گرفتن بودجه های اختصاصی توسط پارک شد همچنین به این نکته که برای ساخت سوله بهتر است سطح حمایت ها بر اساس کارکرد هر شرکت و نوع فعالیت آن شرکت تقسیم بندی شود نیز اشاره کرد وی بیان کرد اعتبارات و بودجه های پارک کم است بنابراین اگر خواستار رشد استان هستیم باید پارک در جذب اعتبارات صندوق قوی تری را داشته باشد و حمایت ها نیز بیشتر شود.