ایران ششمین کشور تولید کننده متیونین در دنیا
شرکت صنایع شیمیایی دارویی پتروتک در سال ۸۵ به عنوان یک شرکت دانش بنیان و با هدف تولید اسید آمینه متیونین تأسیس شد.
این شرکت در سال های ۸۵ تا ۸۸ توانست تکنولوژی و دانش فنی تولید متیونین در این شرکت را تدوین و از سال ۸۹ واحد تولید متیونین را احداث کند، البته این شرکت از ابتدای کار توانست وارد پارک علم و فناوری استان نیز شود.
در این زمینه مدیرعامل شرکت صنایع شیمیایی دارویی پتروتک می گوید: اسید آمینه متیونین یک اسید آمینه ضروری در تغذیه طیور است که هم اکنون در دنیا توسط ۵ تولیدکننده و تحت لیسانس چند کشور تولید می شود و در حقیقت می توان گفت تولید آن انحصاری این کشورها می باشد که ایران نیز جزو ششمین تولید کننده متیونین در دنیا نیز فعالیت خود را در این حوزه آغاز کرده است.
سید هادی داوری بیان می کند: با توجه به مشکلات به وجود آمده در سال های اخیر از جمله تحریم ها و افزاش نرخ ارز و همچنین به دلیل اینکه در زمینه واردات این محصول مشکلات جدی به وجود آمده و قیمت این محصول تحت تاثیر سیستم تجاری قرار داشته و اسید آمینه متیونین نیز یک اسید آمینه ضروری است این محصول به روش سنتز شیمیایی قابل تولید است.
وی ادامه می دهد: از سال ۸۹ احداث کارخانه تجهیزات ساخت ماشین آلات، تجهیزات و... توسط این شرکت شروع شده و در این مدت شرکت نیز در همکاری تنگاتنگ با مرکز رشد و پارک علم و فناوری و صنعت، معدن و تجارت اجرای این واحد را به نتیجه رسانده است.
مدیرعامل شرکت صنایع شیمیایی دارویی پتروتک اضافه می کند: با توجه به بهره برداری این واحد در سال ۹۵ و صدور پروانه برای این مهم به دلیل مشکلات مالی از جمله وارد کردن یکی از مواد اولیه تحت عنوان سیانید هیدروژن که امکان وارد کردن آن وجود نداشت کار متوقف شده و شرکت اقدام به اجرای واحدی برای تولید سیانید هیدروژن کرده است.
داوری توضیح می دهد: این محصول بعد از تولید می تواند در فرآیند تولید متیونین استفاده شود و یا تبدیل به سیانید سدیم شود که ماده اولیه مورد استفاده در صنایع معدنی طلا به ویژه در استخراج طلا و در صنعت آبکاری می باشد.
مدیر عامل صنایع شیمیایی دارویی پتروتک اذعان می کند: با توجه به کمبود نقدینگی برای فعالیت دو واحد ذکر شده و اینکه شرکت هم اکنون منابعی را در اختیار ندارد؛ بنابراین اقدام به تولید ماسک و مواد ضدعفونی کننده غیرالکلی کرده تا بتواند از این طریق نقدینگی را برای راه اندازی واحدهای تولید متیونین و سیانید هیدروژن را تامین کند، زیرا سالانه یکصد میلیون دلار واردات متیونین و سیانید هیدروژن است که اگر بهره برداری این دو واحد انجام شود خروج قابل توجهی از ارز به خارج از کشور محقق خواهد شد.
داوری می گوید: زمانیکه ما برنامه ریزی و طراحی برای راه اندازی این واحد را داشتیم دلار ارزان بود و هم اکنون یکی از مهم ترین دلایل عقب افتادن ما از برنامه ها نوسانات قیمت دلار و رشد ناگهانی قیمت ارز است به گونه ای که در سال ۹۶ در حین تولید متیونین (شرکت ادیسوفرانسه)اعلام آمادگی، همکاری و مشارکت برای تولید این محصول در منطقه و نه تنها ایران را داد که به دلیل تحریم ها این مسئله هم اکنون به حالت تعلیق درآمده و منتظر تغییر شرایط هستیم.
وی در زمینه ساخت دستگاه ها و تجهیزات موجود در شرکت برای تولید متیونین و سیانید هیدروژن بیان می کند: عمده دستگاه ها ساخت داخل است اما ابزارهای کنترل و ابزارهای دقیق اروپایی هستند و با توجه به اینکه عمده تولیدکنندگان متیونین دنیا از نظر تکنولوژیک ممکن است نسبت به ما برتری داشته باشند، اما از نظر پتروشیمی، نیروی انسانی و قیمت تمام شده به مراتب ما بر آنها ارجحیت داریم و می توانیم بگوییم این وضعیت قابلیت رقابت محصولات تولیدی را به ما می دهد.
مدیرعامل شرکت صنایع شیمیایی دارویی پتروتک عنوان می کند: با توجه به اینکه تولید این محصول یک اقدام جدید و نویی است و هم اکنون در ۵ کشور دنیا از جمله دگوسا) در آلمان،(ادیسو) در فرانسه،(نووس) در آمریکا، (سومیتومو) در ژاپن و (اورگسنیتر) در روسیه) انجام می شود و ایران نیز جزو ششمین کشور است که در این زمینه ورود کرده می توان گفت تولید محصول یک فرمولاسیون مشابه دارد اما فرآیند تولید ما بی کربنات است که مورد تایید تولیدکنندگان فرانسوی نیز می باشد.
داوری ادامه می دهد: درتولید به روش بی کربنات، مواد بعد از تولید به چرخه تولید بازمی گردد و به محیط زیست آسیبی وارد نمی شود همچنین در فرآیند تولید متیونین محصولات جانبی وجود دارد که مواد اولیه را هدر می دهد اما با روش بی کربنات دیگر چنینی اتفاقی نخواهد افتاد.
وی در زمینه میزان تولید متیونین خاطر نشان می کند: زمانیکه ما طراحی شرکت را شروع کردیم میزان واردات متیون ۵ هزار تن در سال بود اما کارخانه احداثی ما ظرفیت تولیدی ۱۰ هزار تن را داشت که این اقدام را با هدف صادرات انجام دادیم هم اکنون صادرات کشور به ۲۰ هزار تن رسیده که باید ظرفیت را دو برابر کنیم تا بتوانیم نیاز داخل را تامین کنیم و صادرت را نیز داشته باشیم زیرا کشورهایی مانند هند، روسیه، پاکستان وکشورهای GIS در خواست این محصول تولیدی را دارند.
مدیرعامل شرکت صنایع شیمیایی دارویی پتروتک اضافه می کند: عمده مصرف کنندگان متیونین کارخانجات تولید مکمل های طیور، آبزیان و مرغداری ها هستند و متیونین محصولی است که جایگزین دیگری چه در داخل و چه در خارج از کشور ندارد، بنابراین اگر بتوانیم تولید را داشته باشیم می توانیم صادرات به بسیاری از کشورها از جمله کشورهای همسایه را انجام دهیم و هم اکنون نیز بیشتر مشتریان محصولات ما در شمال و منطقه مرکزی کشوراست و در جنوب کمترین تمرکز وجود دارد.
داوری در پایان با اشاره به اینکه عمده مشکل ما نقدینگی و جذب سرمایه گذار است افزود: در این زمینه با توجه به اینکه میزان نقدینگی بسیار بالا است و پارک و مرکز رشد تاکنون حمایتهای بسیار زیادی را از ما داشته اند هیچ انتظاری نداریم اما خواستار تامین سرمایه در گردش برای افزایش تولید ماسک و مواد ضدعفونی در این شرکت هستیم تا بتوانیم برخی از مشکلاتمان را مرتفع کنیم.
این شرکت هم اکنون روزی ۶ هزار تولید ماسک دارد که در صورت تامین نقدینگی به ۱۰۰ هزار ماسک و تولید روزی۳۰۰ لیتر مواد ضدعفونی کننده غیرالکی را دارد که در صورت رفع مشکل مالی و حمایت های لازم به ۱۰۰ هزار لیتر در روز خواهد رسید.