تولید جوجه های یک روزه گوشتی مقاوم به سرما توسط شرکت فرتاک جوجه تیمره
شرکت فرتاک جوجه تیمره در سال ۹۶ تاسیس و در همان سال توانست در پارک علم و فناوری استان پذیرش بگیرد. این شرکت به دنبال ایده محوری تولید جوجه های یک روزه گوشتی مقاوم به سرما توانسته تاییدیه های علمی را کسب کند.
این شرکت در زمینه تولید جوجه های یک روزه گوشتی مقاوم به سرما موفق به چاپ دو مقاله در ژورنال های معروف دنیا شده است همچنین این ایده در سازمان ثبت اختراعات نیز به ثبت رسیده و در سال ۹۷ توانست عنوان دانش بنیان نوپا را از معاونت علمی ریاست جمهوری کسب کند.
در این زمینه مدیرعامل شرکت فرتاک جوجه تیمره با اشاره به مشکلات صنعت مرغدارای در شرایط کنونی می گوید: مشکل آسیت و مشکل میزان مصرف سوخت هم اکنون جزو مشکلات اصلی صنعت مرغداری است در حالیکه کوچکترین تغییر دمایی در سالن های پرورش طیور ممکن است منجر به بروز آسیب و زیان شدیدی به مرغدار شود البته در این زمینه راهکارهای بسیار متعددی از جمله استفاده از الکترولیت ها در آب، غلظت جیره غذایی و بهبود تهویه سالن به منظور متابولیک آسیت مطرح شده که هیچکدام از این موارد نتوانسته در جلوگیری و پیشگیری از آسیب به مرغدار تاثیرگذار باشد.
امید افسریان بیان می کند: در این زمینه در دانشگاه های علمی، بخشی تحت عنوان اپی ژنتیک مطرح شده که تاثیر محیط بر روی بیان برخی از ژن ها را مطرح می کند، ما نیز از این طرح الهام گرفتیم و طراحی اولیه را مبنی بر اینکه ممکن است ژن هایی که در درک سرما و گرما دخالت دارند و تحت تاثیر محیط قرار میگیرند را انجام دادیم و بر مبنای این ایده علمی جلو رفتیم.
وی ادامه می دهد: محققان زیادی در این زمینه بر روی سایر گونه های جانوری کار کرده اند و با تغییر دمای محیط میزان بیان ژن های حس کننده سرما و گرما را تغییر داده بودند، ما نیز همین اقدام را در پروتکل های مختلف انجام دادیم که حدود ۲ تا ۳ سال زمان برد تا به پروتکل واقعی رسیدیم تا میزان تلفات جنینی در دوران جوجه کشی افزایش پیدا نکند، در این تحقیق ما در دوره جوجه کشی با تغییرات دمایی خاص و در نهایت بعد از تولد جوجه ها متوجه شدیم جوجه ها نسبت به سرما مقاوم شده اند.
مدیرعامل شرکت فرتاک جوجه تیمره می افزاید: برای جوجه های معمولی دمای محیط در بدو ورود به سالن ابتدا باید ۳۰ درجه سانتیگراد و بعد از هر هفته ۲ درجه کاهش پیدا کند تا در هفته هفتم به ۱۸ درجه سانتیگراد برسد اما برای جوجه های مقاوم به سرما از ابتدای هفته پرورش می توان جوجه را در دمای ۱۵ درجه سانتیگراد نگه داشت بدون اینکه اثرات منفی را به همراه داشته باشد.
افسریان توضیح می دهد: کاهش مصرف سوخت به میزان ۶۰ درصد در واحدهای مرغداری نیز از دیگر مزایای تولید جوجه به این روش است که می تواند منجر به سودآوری مرغدار شود، بنابراین تمامی تلاش ما در این شرکت با جذب نیرو در بخش تحقیق و توسعه اخذ مجوز از مراکز قانونی از جمله وزارت جهاد کشاورزی است.
وی عنوان می کند: بر اساس اظهارات وزارت جهاد کشاورزی بر اساس ممنوعیت ابلاغی که وجود دارد امکان صدور پروانه بهره برداری و تامین برای شرکت ما وجود ندارد زیرا ما به یک واحد پرورش مرغ مادر گوشتی و یک واحد جوجه کشی نیاز داریم تا بتوانیم ایده خود را اجرایی کنیم، البته در این زمینه سرمایه گذاری نیز جذب شده که در صورت عدم همکاری نهاد مربوطه، شرکت با مشکلات جدی مواجه خواهد شد.
مدیرعامل شرکت فرتاک جوجه تیمره می گوید: هم اکنون مرغداران مزارع پرورش مرغ گوشتی مشتریان ما در استان های مختلف هستند که در صورت اخذ مجوز، یک واحد تولید مرغ مادر گوشتی ۱۰ هزار قطعه ای و یک واحد جوجه کشی یک میلیون قطعه ای ایجاد خواهد شد همچنین پلن ما برای آینده این است که بتوانیم ۵ درصد سهم استان و 1 درصد سهم کل کشور را از جوجه یک روزه تامین کنیم.
افسریان ادامه می دهد: با توجه به اینکه بحث اپی ژنتیک جزو دانش های هایتک مطرح در تمام دنیا در بحث های جمعیت شناسی و پزشکی جمعیت است، این بخش می تواند تولید جوجه مقاوم به گرما را هم داشته باشد که در صورت حمایت و اخذ مجوز می توانیم این بخش را نیز داشته باشیم.
وی بیان می کند: فرصت هایی که این فعالیت پیش روی شرکت و شهر اراک دارد اشتغالزایی مستقیم برای ۱۵ نفر و غیرمستقیم برای ۳۰ نفر است و همچنین در مرحله ملی دو مزیت دارد که یکی از این مزایا صرفه جویی در مصرف سوخت و کاهش یارانه سوخت مرغداران و مزیت دیگر افزایش ۲۰ درصدی سود واحدهای مرغداری است بنابراین افق بسیار خوبی پیش روی این صنعت خواهد بود.
پایان خبر./