عمده مشکل واحدهای فناور نبود برنامه برای تجاری سازی محصولات است
شرکت سگال پژوهان زمین در سال ۱۳۹۵ فعالیت خود را در ابتدا به صورت طرحی در داخل دانشگاه صنعتی سرمایه گذاری کرد.
این طرح در زمینه علوم زمین، مهندسی معدن، حوزه نفت و اکتشاف ذخایر زیرزمینی مورد استفاده قرار می گرفت که در ابتدا پیشنهاد داده شد تا به صورت الکترونیکی ساخته شود که یک کار بین رشته ای بود.
در این زمینه مدیر عامل شرکت سگال پژوهان زمین می گوید: این شرکت بعد از فعالیت در دانشگاه موضوع فعالیت را با پارک علم و فناوری مطرح کرد که مورد حمایت مادی و معنوی این بخش قرار گرفت. ما در ابتدا در قالب یک شرکت پیش رشد معرفی شدیم و بعد از حدود ۷ ماه توانستیم دستگاه پیمایش صحرایی دیجیتال زمین شناسی را ثبت اختراع کنیم و همچنین در سال ۹۶ تمامی تاییده های علمی را برای این دستگاه از دانشگاه امیرکبیر اخذ کردیم.
مصطفی یوسفی راد بیان می کند: بعد از تمامی این اقدامات بهینه کردن این دستگاه را آغاز کردیم و به دلیل اینکه برخی از تجهیزات را نداشتیم و همچنین به دلیل وجود تحریم ها که باعث شده بود نتوانیم خیلی از قطعات را وارد کنیم در سال ۹۷ خودمان بازطراحی قطعات این دستگاه را انجام دادیم و با همین اقدام توانستیم مجوز حوزه مرکز پژوهش را از اداره صنعت و معدن استان بگیریم و چندین طرح مطالعاتی زمین شناسی را نیز دریافت کنیم و با انجام این طرح ها در ارزیابی های واحدهای فناور به عنوان یک واحد فناور برتر نیز شناخته و معرفی شدیم.
وی ادامه می دهد: دستگاه پیمایش صحرایی دیجیتال زمین شناسی که توسط این شرکت ایجاد شده در ساخت قطعات مشکلاتی داشته و یکی از مشکلات این بوده که این قطعات باید به صورت یکپارچه کار می کرد و با توجه به اینکه برخی از قطعات در داخل کشور و برخی در خارج از کشور تولید می شده، در بخش کدنویسی و مطالعات نمی توانستند با یکدیگر کار کنند بنابراین ما با همکاری برخی از کارشناسان توانستیم این مشکل را مرتفع سازیم و کدشناسی و برنامه نویسی این برنامه را کاملا بومی کردیم، همچنین قاب این دستگاه به همکاری شرکت های داخلی طراحی شده و هم اکنون آماده بهره برداری است.
مدیرعامل شرکت سگال پژوهان زمین در مورد مزایای ساخت این دستگاه برای استان و کشور توضیح می دهد: نمونه مکانیکال این دستگاه توسط شرکت های خارجی ساخته می شود اما دستگاه دیجیتال آن وجود نداشت و ما ایده آن را مطرح کردیم که دستگاه ما هم اکنون قابلیت اندازه گیری در حدود صدم درجه را با دقت بالا دارد اما دستگاه مکانیکال اینگونه نیست همچنین کار با دستگاه مکانیکال بسیار سخت است زیرا این دستگاه باید تراز باشد ولی دستگاه ما اینگونه نیست سومین و مهمترین ویژگی دستگاه دیجیتال شرکت ما این است که اندازه گیری داده در نرم افزارهای محاسباتی و نرم افزارهای تخصصی را دارد همچنین به دلیل اینکه در سطح کشور و به ویژه استان معادن بسیار زیادی وجود دارد ما می توانیم این دستگاه را در اختیار آنها قراردهیم.
یوسفی راد اضافه می کند: عمده مشتریان این دستگاه در حوزه معدن، زمین شناسی، نفت و گاز هستند زیرا مطالعاتی که باید از نظر زمین شناسی در این بخش ها انجام شود طیف گسترده ای دارد و همچنین دستگاه هایی که در این بخش باید ساخته شود بسیار گسترده است که ما توانایی انجام این اقدام را نیز داریم.
وی ۶۰ درصد هزینه های ساخت دستگاه را از طریق تسهیلات و بخشی را از طریق دانشگاه صنعتی و حدود ۲۰ درصد را توسط شرکت عنوان می کند و در مورد نیروهای فعال در شرکت می گوید با توجه به اینکه شرکت علمی و پژوهشی است نیروها قابل تغییر هستند و این شرکت هم اکنون برای ۴ نفر کارآفرینی ایجاد کرده است.
مدیرعامل شرکت سگال پژوهان زمین اظهار می کند: عمده مشکل واحدهای فناور به پارک و دولت برنمی گردد بلکه به خود فرد مرتبط است زیرا افراد بیشتر به فکر تولید هستند نه تجاری سازی محصولات، بنابراین برگزاری دوره های آموزشی، کارگاهی و کسب وکار نمی تواند به این مهم کمک کند بلکه باید این واحدها در میدان عمل وارد فعالیت شوند و این مشکل باید از طریق وزارت علوم و مجلس حل شود تا تجاری سازی محصولات انجام شود و فروش این محصولات تضمین شود و پارک و دولت خرید و فروش تضمینی را انجام دهد و موانع قانونی رفع شود.
یوسفی راد می گوید: جوانانی که وارد این عرصه می شوند باید در فرآیند کسب و کار مورد حمایت قرار گیرند تا بتوانند با انگیزه بیشتری فعالیت کنند، بنابراین برای این افراد حمایت در فروش محصولات بیشتر از دوره های آموزشی می تواند کارساز باشد.
وی در مورد برنامه اصلی شرکت می گوید: به دنبال این هستیم که این شرکت یک شرکت دانش بنیان شود، در این زمینه تمامی اقدامات انجام شده باید ارزیابی شود و با توجه به اینکه عمده سهامداران ما اعضای هیئت علمی هستند ما فقط می توانیم با بخش خصوصی کار کنیم اما اگر به شرکت دانش بنیان تبدیل شویم قطعا با بخش های دولتی نیز کار خواهیم کرد، اما نگاه ما هم اکنون نگاه منطقه ای و بین المللی است زیرا گرید دستگاه بسیار خوب و قابل رقابت با دستگاه های خارج از کشور است بنابراین امید به آینده بیشتر خواهد بود.
مدیرعامل شرکت سگال پژوهان زمین بیان می کند: خوشبختانه این شرکت هم اکنون به درآمدزایی رسیده و در حال رایزنی با شرکت های نفت و سازمان زمین شناسی کشور به صورت خصوصی هستیم.