مصاحبه با شرکت دانش بنیان زیست فناوران سانا آزما
حمایت پارک از شرکت های دانش بنیان می تواند در زمینه تجاری سازی محصولات آنها و جذب سرمایه گذار برای این شرکت ها و قطعا ایجاد بازارهای فروش برای محصولات تولیدی این شرکت ها بسیار تاثیرگذار باشد بنابراین تسهیل در زمینه ارائه تسهیلات به این شرکت ها می تواند بسیاری از این مشکلات را مرتفع سازد.زیرا یکی از اصلی ترین و مهم ترین مشکلات شرکت های دانش بنیان بوروکراسی های دست و پاگیر اداری و قوانینی است که در زمینه ارائه تسهیلات توسط پارک علم و فناوری استان برای این شرکت ها وجود دارد. در این زمینه با مدیر عامل شرکت دانش بنیان زیست فناوران سانا آزما به گفت و گو نشستیم که در دامه می خوانید.
خودتان را معرف کنید و در مورد فعالیت شرکت و تولیدات آن توضیحاتی را ارائه دهید؟
من سید داوود حسینی دارای دکترای تخصصی بیوتکنولوژی و عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات واکسن و سرم رازی و دانشیار و همچنین مدیرعامل شرکت دانش بنیان زیست فناوران سانا آزما هستم که حدود ۲۷ سال در تمامی زمینه های ذکر شده دارای سابقه فعالیت می باشم.
این شرکت در سال ۹۴ تأسیس و در سال ۹۵ دانش بنیان شد و از نظر فناوری و زمینه فعالیت در حوزه تولید فرآورده های بیولوژیک از جمله کیت های تشخیصی به منظور تشخیص بیماری هایی مانند بیماری های دام، طیور و آبزیان و همچنین پایش و اندازه گیری هورمون ها و متابولیت های انسانی در حدود ۲۷ سال تحقیق کرده است و در حقیقت نخستین شرکتی هستیم که توانستیم از سازمان دامپزشکی در زمینه تولید انبوه کیت بروسلوز گاوی مجوز دریافت کنیم که بعد از این اقدام مهم بر روی کیت های اندازه گیری هورمون های انسانی کار کرده ایم.
در مورد کیت های تولیدی توسط شرکت دانش بنیان خود توضیحات بیشتری را ارائه دهید؟
این کیت ها شامل پنل های مختلفی از جمله پنل تیروئیدی، پنل باروری، پنل کم خونی و متابولیت های استخوانی هستند که هر کدام از این موارد شامل بخش های مختلفی می شود، به طور مثال پنل تیروئیدی شامل T3 ،T4 ،TSH ،TupTaKe و پنل باروری شامل تست بارداری، LH ،FSH، پرولاکتین و پروژسترون می شود.
پنل کم خونی نیز شامل فری تین و پنل متابولیت های استخوانی نیز شامل کیت ویتامین D می شود که تمامی این کیت ها به روش الایزا طراحی شده است.
این روش نیز یک روش ردگیری به وسیله آنزیم و سنجش های ایمنی است که یکی از روش های بسیار دقیق و در سطح مولکولی برای تشخیص و اندازه گیری تمامی متابولیت هایی است که خاصیت آنتی ژنتیک دارند.
دلیل اصلی و مهم شما برای رفتن به سمت و سوی این فعالیت چه بوده است؟
از دلایلی اصلی و مهم رفتن به سراغ این فعالیت این بود که بسیار دقیق و حساس است و نسبت به روش های دیگر راحت تر و خطرات کمتری را برای انسان دارد. در استان مرکزی علاوه بر شرکت ما ساوه نیز کیت هایی را تولید می کند اما کیت های تولیدی توسط شرکت دانش بنیان ما منحصر به فرد است زیرا ما در تولید کیت ها از پروتئین های نوترکیب استفاده می کنیم که این پروتئین ها نیز توسط متخصصین همین شرکت طراحی و ساخته شده اند و می توان گفت که در ایران تولید به این روش منحصر به این شرکت است.
در مورد هزینه های مربوط به این فعالیت نیز برای ما توضیح دهید؟
ما برای شروع کار ۱۲۰ میلیون تومان وام از پارک علم و فناوری دریافت کردیم که در واقع ارزش این تکنیک برای هر کیت یک میلیارد تومان است زیرا شرکت ما محلول، آنتی ژن ها و پروتئین های نوترکیب را خودش می سازد و تنها یک سری از مواد از کانادا و از طریق واسطه به شرکت می آید.
با توجه به هزینه های بالای تولید و موارد ذکر شده در این بخش علاوه بر تسهیلات پارک، نیز ۲۵۰ میلیون تومان نیز آورده شخصی در این زمینه هزینه شده است.
در مورد حمایت های پارک نظر شما چیست؟در مورد اعضای شرکت نیز کمی توضیح دهید؟
در واقع می توان گفت حمایت های پارک خوب بوده زیرا اگرهمین حمایت ها نبود ما نیز نمی توانستیم دوام بیاوریم و به فعالیت خود ادامه دهیم، اما پارک بهتر از این هم می تواند حمایت کند به شرط اینکه درگیر بوروکراسی های دست و پاگیر اداری نباشد.
این شرکت شامل هیئت مدیره که متشکل از دانشجویان دکترا، میکروبیولوژی، بازرگانی، کارشناس مالی هستند می باشد همچنین در بخش تولید حدود ۳۰ نفر فعالیت دارند که متاسفانه فضای تولیدی این شرکت استیجاری است که امیدواریم در صورت گردش مالی مناسب بتوانیم فضایی را برای تولید داشته باشیم، البته شرکت ما هم اکنون در تهران، شیراز و در شهرهای مختلف بازاریابی و فروش را انجام می دهد و در این زمینه نیز ۲۰ نفر فعال هستند.
در زمینه فعالیت با چه مشکلاتی مواجه هستید؟
متاسفانه هم اکنون بازار سختی برای فعالیت ما است زیرا دلالی زیاد است و با توجه به این وضعیت ما هنوز نتوانسته ایم به هزینه هایی که در زمینه ایجاد این شرکت متحمل شده ایم دست پیدا کنیم و در حقیقت نفوذ در این بازار برای ما با این شرایط کمی سخت بوده، ما حدود ۵ ماه است که فعالیت می کنیم و ۸ ماه طول می کشد تا بتوانیم در بازار به فروش برسیم و برای این مهم بیشتر در مرحله اعتمادسازی هستیم.
از مهم ترین مشکلاتی که با آن دست وپنجه نرم می کنیم این است که اولا حمایت های پارک کافی نیست زیرا هزینه اجاره از ما گرفته می شود و این مسئله برای یک شرکت تازه کار که تسهیلات زیادی هم دریافت نمی کند بالا است بنابراین این انتظار را داریم که با توجه به شرایط اقتصادی ایجاد شده حمایت های مالی بیشتری از ما و تمامی شرکت های دانش بنیان انجام شود.
در مرحله بعد مجوزهایی است که باید توسط وزارت بهداشت و دامپزشکی به شرکت ما داده شود که کار بسیار سخت و طاقت فرسایی است که در این زمینه باید بوروکراسی ها و قوانینی که مانع انجام کار می شود تسهیل شود.
برای آینده کاری خود چه برنامه ای را در نظر دارید؟
شرکت ما به عنوان یک شرکت دانش بنیان آمده است تا به جامعه کمک کند بنابراین ما هم اکنون برای ثبت برند با مشکلاتی مواجه هستیم اما با این حال باید شروع کرد زیرا هر کار با ارزش، سختی هایی هم دارد بنابراین مهم این است که دست به دست یکدیگر دهیم و در کنار همدیگر قرار گیریم تا کارها به خوبی پیش برود در غیر اینصورت کار سخت خواهد شد.
بنابراین ما در ابتدا باید خودمان را ثابت کنیم و بعد از این به جذب سرمایه گذار بپردازیم یعنی باید به درآمد برسیم تا سرمایه گذار راغب به سرمایه گذاری شود.
متاسفانه دست شرکت های دانش بنیان باز نیست و حمایت های لازم از شرکت های دانش بنیان به معنای واقعی و در سطح کلان نمی شود.
سخن پایانی
یک شرکت دانش بنیان برای چیدن تیم باید موارد خاصی را مورد توجه قرار دهد و در حقیقت بیزینس پلن داشته باشد و قبل از ورود به بازار با توجه به اینکه بازار مدل عملی ندارد و یک مدل تجربی است بتواند تمامی این موارد را از قبل به درستی رعایت کند تا به موفقیت دست پیدا کند.