حمایت پارک از جوانان دارای ایده، اما بدون سرمایه
پارک علم و فناوری استان با استفاده از تمامی ظرفیت های موجود در تلاش است تا بتواند از جوانان دارای ایده که هیچ گونه سرمایه و پولی را برای شروع فعالیت و تبدیل ایده خود به محصول تولیدی ندارند حمایت کند و در این بخش نیز توانسته به موفقیت های چشمگیری دست پیدا کند و حمایت های بسیار خوبی را از این افراد و شرکتهای این چنینی داشته باشد. در این زمینه با مدیرعامل شرکت آراد انرژی پویا گفت وگویی داشتیم که در ادامه می خوانید.
در مورد خودتان و شرکتی که در آن فعالیت دارید توضیحاتی را ارائه دهید؟
من محمدمهدی آقاخانی مدیرعامل شرکت آراد انرژی پویا هستم، این شرکت در ابتدا در حوزه تولید و تجهیزات تهویه مطبوع اتاق تمیز فعالیت داشت، اما هم اکنون حدود دو سال است انجام پروژه های اتاق تمیز یا همان (Cleanroom) هم به فعالیت های این شرکت اضافه شده که خود تجهیزات مربوط به این بخش را ساخته و نصب و اجرا می کنیم.
این پروژه فضاهایی است که پارامترهای را باید در آن رعایت کرد یکی از این موارد آلاینده های درون آن است که آلاینده های گازی و ذرات معلق در آن باید کنترل شود و از این روش در تولید دارو، صنایع الکترونیک و... استفاده می شود. البته با توجه به اینکه در کشور ما صنایع الکترونیک خیلی پیشرفته نیستند که بخواهند صنایع میکرو چیپ را تولید کنند و بیشتر (Cleanroom) اتاق تمیز را در صنعت دارو می شناسند این مهم در صنعت دارو بیشتر از صنعت الکترونیک شناخته شده و مورد استفاده قرار می گیرد.
در مورد افراد و تیمی که در شرکت با شما فعالیت دارند نیز کمی برای ما صحبت کنید؟
در این شرکت علاوه بر پرسنل ثابت کارگاهی و دفتری تعدادی افراد فعال در هسته مرکزی شرکت را داریم که ۳ نفر از این افراد مهندس مکانیک با تخصص های مختلف و یک نفر مهندس فرآیند است.
انگیزه شما از فعالیت در این زمینه و ایجاد این شرکت چه بوده است؟
زمانیکه ما در این فیلد وارد شدیم حدودا سال ۹۲ یا ۹۳ بود، در آن زمان با توجه به اینکه تحریم ها خلائی را در این بخش برای دستگاه های موجود در این بخش ایجاد کرده بود و از طرفی هم با توجه به اینکه از سمت وزارتخانه به داروسازیها فشار برای داشتن خط GMP وارد می شد و واردات نیز با مشکل مواجه بود کششی در بازار برای فعالیت در این زمینه وجود داشت بنابراین ما هم وارد این عرصه شدیم.
اما متاسفانه نتوانستیم مانند شرکت های دیگر رشد کنیم و دلیل این مسئله هم نبود نقدینگی و سرمایه در گردش بود زیرا اگر در آن زمان ما حداکثر یک میلیارد تومان نقدینگی داشتیم قطعا هم اکنون یک شرکت پیشرفته در این زمینه شده بودیم.
بعد از آن با توجه به تغییراتی که در بازار ایجاد شد و با توجه به اینکه کششی در بازار برای این تجهیزات وجود نداشت ما هم تصمیم گرفتیم با توجه به این شرایط بیزینس را ادامه دهیم و به دلیل اینکه نمی توانستیم بر روی تولید فوکوس کنیم تمام پروژه را به سمت (Cleanroom) اتاق تمیز بردیم.
آیا در استان بازار فروشی برای تولیدات خود دارید؟
متاسفانه بازر ما در استان و در اراک نیست البته ما در ساوه فروش داریم که می توان گفت شرکت هایی که در ساوه فعالیت دارند و سایت تولیدی زده اند بومی نیستند و فقط از امکانات منطقه آزاد سلفچگان و شهرک صنعتی کاوه استفاده می کنند.
چند شرکت کوچک در استان با ما همکاری دارد که خیلی چشمگیر نیست و بیشتر پروژه های ما خارج از استان است ما با داروسازی نیکان طب کار می کنیم که (Cleanroom) تهویه مطبوع آن هزار متر مربع شامل (Cleanroom) و تجهیزات تهویه مطبوع آن در منطقه آزاد فرودگاه پیام کرج است.
پروژه دارلام دارو را نیز در پارک علم و فناوری پردیس انجام داده ایم همچنین یک پروژه در دانشگاه علوم پزشکی تهران را در حال انجام داریم علاوه بر موارد ذکر شده در بیمارستان سبلان اردبیل یک تک دستگاه را انجام دادیم و پروژه ای را برای رستاژن دارو نیز توانسته ایم با موفقیت انجام دهیم.
دلیل عدم فروش محصولات تولیدی شما در داخل استان چه بوده است؟
یکی از موارد این است که مشتری این محصولات در داخل استان وجود ندارد اما مشکل اصلی در استان این است که بیشترین ترغیب در این استان خرید محصولات از تولیدکنندگان در خارج از استان است در صورتیکه ممکن است کیفیت محصول تولیدی توسط شرکت داخل استان بسیار بالاتر از شرکت خارج استان باشد اما متاسفانه به کیفیت هیچ توجهی نمیشود.
دلیل دیگر هم نبود کارشناسان باسواد و دارای علم در این بخش است زیرا زمانیکه کارشناسان سواد و علم کافی را نداشته باشند قطعا نمی توانند راهنمایی ها و مشاوره های لازم برای خرید محصول باکیفیت و مناسب را به هیچ بخشی ارائه دهند.
مشکل دیگر در زمینه جذب سرمایهگذار در استان است که متاسفانه در این بخش هم موفق نبودهایم و شرایط حضور این افراد را تسهیل نکردهایم متاسفانه با ایجاد قوانین دست و پاگیر و سنگ اندازی های مختلف به ویژه در بخش مالیاتی، بیمه ای و بانکی سرمایهگذاران را از استان فراری دادهایم البته بانکهای اندکی هستند که همکاری لازم را دارند که کافی نیست.
به طور مثال هم اکنون چندین سال است که شهرک صنعتی خیرآباد قرار است منطقه آزاد تجاری صنعتی شود که هنوز هم محقق نشده با این شرایط چگونه می توان امید به جذب و یا حتی ماندگاری سرمایهگذاران در استانی مانند مرکزی با ظرفیت های فراوانی که در تمامی بخش ها دارد داشته باشیم.
در مورد هزینه های انجام شده در این فعالیت و حمایت های پارک نیز توضیح دهید؟
ما برای انجام فعالیت و ایجاد شرکت آورده شخصی نداشتیم زیرا زمانیکه کار را آغاز کردیم تنها یک دفتر داشتیم که آن را هم پارک علم و فناوری استان در اختیار ما قرار داده بود برای شروع کار پارک 5 میلیون تومان وام به ما داد که با آن توانستیم تجهیزات اولیه اداری را خریداری و طراحی وب سایت را انجام دهیم. بعد از آن طرح را عرضه کردیم و از پیش رشد به رشد رفتیم که در آنجا نیز توانستیم در دو مرحله ابتدا 50 میلیون و بعد از آن 100 میلیون تسهیلات دریافت کنیم که این رقم در سال 93 رقم بسیار خوبی بود علاوه بر این چون تنفس داشت کمک بسیار خوبی به ما کرد در حقیقت پارک همکاری بسیار خوبی را با ما انجام داد تا توانستیم به رشد و شکوفایی برسیم.
برای آینده فعالیت خود چه برنامه ای را دارید؟
با شرایط اقتصادی ایجاد شده و نوسانات موجود تمامی برنامه های ما تعلیق است زیرا یکی از برنامه های ما ورود به حوزه صنعت نفت و حذف آلایندههای خطرناک نفتی به روش فتواکسیدیشن بود که تاکنون در ایران نیامده در این بخش یک شرکت اروپایی هم پیدا کرده بودیم و با وزارت نفت هم صحبت های لازم انجام شده بود اما با توجه به اینکه تکنولوژی آن را به ما نمی دهند و نقل و انتقال پول هم نمی توانیم داشته باشیم هماکنون کار متوقف است.