تقویت و توسعه شتابدهندهها در استان با حمایت های پارک علم و فناوری
با توجه به اینکه یکی از مباحث مهم و مورد نیاز تمامی اقشار جامعه در دنیای امروز کارآفرینی است، باید در زمینه تحقق آن در جامعه از تمامی ظرفیتها استفاده شود.
یکی از این ظرفیت ها می تواند استفاده از شتاب دهندهها باشد، که می توانند زمینه اشتغال را برای جوانان تلاشگر و دارای ایده بدون داشتن سرمایه و تنها با داشتن مهارت کافی و تلاش ایجاد کنند.
حمایت های پارک علم و فناوری استان از شتاب دهندهها می تواند زمینهساز توسعه و تقویت فعالیت این شرکت ها در استان و ایجاد اشتغال و کارآفرینی برای جوانان دارای ایده های خلاق و نو باشد.
در این زمینه با مدیرعامل شرکت شنوا شتابدهنده نوآوری آفتاب به گفت و گو نشستیم که متن آن را در زیر می خوانید.
در مورد خودتان و زمینهای که در آن مشغول به فعالیت هستید توضیح دهید؟
من سیدعبدالعلی ذوالانواری مدیر عامل شرکت شتاب دهنده نوآوری آفتاب و عضو هیئت علمی گروه فیزیک دانشگاه اراک هستم. این شتابدهنده اولین شتابدهنده بومی استان مرکزی است که از جوانان دارای ایده نو و خلاق که به دنبال تولید محصول هستند حمایت میکند تا بتوانند یک محصول را تولید کنند.
حمایت این شرکت به صورتهای مختلف است، به این افراد علاوه بر حمایت های مالی، مکانی نیز برای اجرای ایده و تولید محصول اولیه داده می شود، همچنین برای آنها برگزاری کلاسهای آموزشی و دورههای مشاوره به منظور استفاده از این ظرفیت ها در دستور کار قرار می گیرد.
در این زمینه سرمایهگذرانی را داریم که بر روی این ایدهها سرمایهگذاری میکنند تا افراد دارای ایده خلاق و نو بتوانند به بهترین نحو ایده خود را به محصول نهایی تبدیل کنند، البته خود شتاب دهنده نیز حمایت مالی را از ایده های نو و افراد تلاشگر دارد.
حمایت های مالی شتاب دهنده از ایدههای خلاق و نو چگونه است؟
در سال اول به این افراد 100 میلیون تومان، برای سال آینده 120 میلیون تومان و برای سال 1400 پیش بینی شده تا 150 میلیون تومان از ایده ها حمایت شود، همچنین امسال از 10 ایده، سال آینده از 12 و سال 1400 می توانیم تا 15 ایده را مورد حمایت قرار دهیم.
ایده ایجاد شتاب دهنده در استان چگونه به ذهن شما رسید؟
با توجه به وجود شتابدهنده در استان های دیگر و خلاء وجود آن در استان مرکزی ایجاد این مهم را بهترین فرصت برای جوانان استان دانستیم و در این زمینه شرکت شنوا شتاب دهنده نوآوری آفتاب که اولین شتاب دهنده بومی استان است را ایجاد کردیم.
علاوه بر مورد ذکر شده از آنجایی که استان مرکزی صنعتیترین استان کشور است، اما با مشکل اشتغال جوانان مواجه میباشد قطعا شتابدهنده بهترین گزینه برای ایجاد کسب و کارهای نو و ایده های خلاق و تبدیل این ایده ها به محصول خواهد بود.
با این اقدام به دنبال ایجاد فرهنگ اشتغالزایی و راهی هستیم که جوانان ما به اشتغال برسند. در حقیقت یکی از اهداف ما فرهنگ سازی در این زمینه است تا بتوانیم فرهنگ اشتغال، تلاش و کار را در استان نهادینه کنیم و جوانان دیگر هراسی از کار نداشته باشند.
دیدگاه مسئولان استانی نسبت به شتابدهنده و کسب و کارهای نو چگونه است؟
مسئولان استان نمیدانند استارتآپ و شتابدهنده چیست همچنین از راهکارهای جدید اشتغالزایی در دنیا اطلاعی ندارند و بیشتر به دنبال روشهای سنتی برای ایجاد اشتغال هستند و به فکر نوآوری و ایجاد شغل بر اساس فناوری و دانش نیستند.
بر همین اساس کار ما در ابتدا سخت است بنابراین انتظار ما از پارک علم و فناوری استان این است که با ما در زمینه نهادینه کردن فرهنگ اشتغال و کارافرینی به صورت خلاقانه و جدید همکاری لازم را داشته باشد.
حمایتهای پارک در این زمینه از شما چگونه بوده است؟
از نظر حمایت های مالی قرار است تسهیلات 120 میلیون تومانی را در اختیار ما قرار دهند که امیدواریم به زودی محقق شود.
در زمینه توسعه و تقویت شتابدهنده ها در استان نیز باید برنامهریزی وجود داشته باشد که در این بخش حمایت های پارک می تواند بسیار دارای اهمیت باشد.
اصلیترین مشکل در مسیر کاری شما چیست و آینده این کار را چگونه ارزیابی میکنید؟
مشکل بزرگ استان و کشور این است که والدین فرزندان خود را تلاشگر و زحمتکش تربیت نمیکنند و متاسفانه بیشتر جوانان به دنبال کارهای دولتی هستند در حالیکه این افراد از ابتدا باید به دنبال مهارتهای مورد علاقه خود بروند و در آن زمینه آموزش های لازم را ببینند تا بتوانند علاوه بر داشتن شغل، کارآفرینی را هم ایجاد کنند.
هر فردی اگر از شغل خودش راضی باشد و در حقیقت در جایگاه خود تلاش کند میتواند هم به درآمد کافی برسد و هم بهترین زندگی را برای خودش ایجاد کند.
اگر تلاش کنیم قطعا در این زمینه موفق خواهیم شد زیرا امروزه 50 درصد ارتباطات دنیا بر اساس استارتآپ ها و شتاب دهنده ها است.حتی در چین، کشورهای اروپایی و امریکایی و در حال حاضر ایران حدود 70 شتاب دهنده فعالیت دارد که از این تعداد 40 شتاب دهنده در حوزه کسب و کار در تهران فعالیت دارد.
قطعا آینده، شغل و ایجاد شغل و کارآفرینی در اختیار شتابدهندهها است و ایجاد شغل به صورت سنتی از بین خواهد رفت، بنابراین باید در این شرکت بیشتر از افرادی استفاده شود که تلاشگر و جوان هستند و از کار هراسی نداشته باشند زیرا اگر افراد دنبال کار بروند قطعا درآمد هم خواهند داشت.
علت استفاده از ظرفیت افراد جوان در این حوزه این است که تبلیغ شغل، حرفه و کار باید از طریق جوانان انجام شود.
به منظور آگاه سازی مسئولان از این نوع فعالیت ها و ایدهها چه باید کرد؟
انجام کارهای بزرگ عزم ملی میخواهد و برای این اقدامات باید همه افراد جامعه آگاه شوند. در این زمینه اقداماتی انجام شده و کار را از دانشگاه با برگزاری کلاسهای آموزشی برای اساتید در این زمینه آغاز کردهایم و بعد از آن برای مسئولان استانی نیز این اقدام در دستور کار قرار دارد.
سخن پایانی
جوانان بر این باورند که ما درس خواندهایم و کار نیست در حالیکه خودشان باید به دنبال کار باشندو تنها نباید به مدرک تحصیلی اکتفا کنند، بلکه باید برای دستیابی به جایگاه و موقعیتی که به دنبال آن هستند تلاش کنند که شتاب دهندهها بهترین فرصت برای این افراد است.