تجاریسازی ایده های شرکت های فناور و دانش بنیان با مشاوره های تخصصی پارک
پارک علم و فناوری استان با حمایتها و مشاورههای کارشناسانه خود توانسته زمینهساز فعالیتهای شرکتهای فناور و دانش بنیان بسیار زیادی در حوزههای مختلف به ویژه IT در استان مرکزی شود که تمامی این شرکتها با حمایت های پارک توانستهاند ایدههای خود را تجاری سازی کنند. در این زمینه با مدیرعامل شرکت مانا ایمن سریر به گفت و گو نشستیم که در ادامه می خوانید.
در مورد خودتان و زمینهای که در آن فعالیت دارید برای ما صحبت کنید؟
سعید عابدی فارغ التحصیل رشته کامپیوتر گرایش نرم افزار مقطع کارشناسی هستم که به صورت شرکتی در زمینه دوربینهای مدار بسته فعالیتهایی را انجام دادهام، همچنین در حوزه دوربین های نظارتی با اداره راه و شهرسازی نیز همکاری داشتهام.
ایده ما در زمینه ساخت چراغ های چشمک زن است که این ایده از زمانی آغاز شد که شاهد نصب چراغ های چشمک زن یا همان چشم گربهای در کف جاده توسط اداره راه و شهرسازی بودیم البته عمر این چراغها به دلیل پایین بودن کیفیت بسیار کم بود که مشکلات بسیار جدی را به همراه داشت.
چراغ های چشمکزن نصب شده به دلیل دارا بودن جنس چینی و کیفیت پایینی که داشتند با حرکت خودروها در جاده شکسته و باعث ایجاد خطر برای خودروهای دیگر میشدند به همین دلیل اداره راه و شهرسازی استفاده از این چراغ ها را ممنوع اعلام کرد.
بعد از این ممنوعیت جرقه این کار در ذهن ما که یک تیم سه نفره هستیم زده شد که طراحی چراغ چشمکزن متفاوت با نمونه چینی را انجام دهیم و توانستیم طرح آن را عوض کنیم به گونه ای که در طرح جدید از انرژی خورشیدی استفاده کردیم تا علاوه بر بهتر شدن نور، در بخش هایی که امکان سیمکشی و استفاده از برق وجود ندارد به راحتی بتوان از این چراغ های استفاده کرد.
در این زمینه با یک طراح مکانیک و الکترونیک این طرح را مطرح و محصول اولیه را تولید و به اداره راه و شهرسازی استان ارائه دادیم که خوشبختانه مقرر شد تست این محصول در این اداره در یکی از جاده ها به مدت 6 ماه انجام شود و در صورتیکه چراغها در این مدت دچار آسیب نشوند این محصول مورد قبول واقع شود و از آن استفاده شود.
خوشبختانه محصول تولیدی هم اکنون حدود ۸ الی ۹ ماه است که بدون شکستگی و آسیب در محل مورد نظر برای تست مورد استفاده قرار گرفته و پیشنهاد ساخت این محصول از طرف اداره راه و شهرسازی استان به این شرکت داده شده است.
هم اکنون وضعیت تولید این محصول در چه مرحله ای است؟
بعد از ارائه این پیشنهاد از سوی اداره راه و شهرسازی شرکت برای تولید بیشتر این محصول به سراغ پارک علم و فناوری استان رفت و در آنجا مستقر شد و با حمایت های پارک و دریافت تسهیلات خوشبختانه توانستیم تجاری سازی محصول را عملیاتی کنیم.
اسم محصول تولیدی این شرکت چشم گربه ای سولار است که کیفیت محصول تولیدی شرکت داخلی نسبت به نوع چینی که جنس آن از چدن و فلز بود تفاوت بسیار زیادی دارد زیرا در تولید محصول داخلی از ماده اولیه پلیکربوناتی استفاده می شود که علاوه بر ضد ضربه بودن ضد آب هم می باشد و این دو مورد از مزیت های اصلی و مهم محصول تولیدی این شرکت است.
عمر محصول تولیدی توسط شرکت شما چه مدت است؟
از اولین تولید محصول ما حدود ۲ سال و ۸ ماه میگذرد اما فلورانس با توجه به اینکه باتری سولار دارند عمر مفید باتری ۳ تا ۴ سال است، در حالیکه عمر مفید چراغ های چشمک زن برای اداره راه و شهرسازی ۶ ماه مورد تایید بوده که زمان بیشتری هم از این مدت گذشته است.
برای تولید این محصول چه میزان هزینه شده و هزینه ها به چه شکل بوده است؟
ما این فعالیت را با هزینه شخصی شروع کردیم که هزینه قالب و تزریق پلاستیک و مواد اولیه برای تست و تولید ۱۰۰ عدد محصول اولیه با هزینه شخصی انجام شده است، اما بعد از تایید محصول توسط اداره راه و شهرسازی توانستیم از تسهیلات پارک استفاده کنیم. در واقع برای این اقدام ۳۰ میلیون آورده شخصی و بعد از تایید در حدود ۸۰ میلیون از تسهیلات پارک استفاده شده که ۷۵ میلیون آن را دریافت کرده ایم.
نقش و حمایت پارک در زمینه حمایت از شما چگونه بوده است؟
مشاوره های متخصصین پارک علم و فناوری در زمینه تجاری سازی محصول کمک بسیار زیادی به شرکت کرد تا بتوانیم محصول را ارائه دهیم، همچنین با توجه به اینکه برخی از قطعات تولیدی این محصول وارداتی است همکاری و مشاوره پارک به شرکت در خرید ارزان تر این محصولات بسیار تاثیرگذار بوده و همین مسئله سبب شده که بتوانیم هم اکنون تولید انبوه با تیراژ ۱۵۰۰ را داشته باشیم.
برای آینده این محصول تولیدی چه برنامه ای را پیش رو دارید؟
با توجه به تست محصول در استان و جواب مثبت این تست هم اکنون در حال رایزنی با اداره راه و شهرسازی استانهای دیگر هستیم، زیرا قطعا می تواند در سایر استانها نیز موفقیتآمیز عمل کند بنابراین رایزنی را از استان های قم و لرستان شروع کرده ایم، همچنین اداره راه و شهرسازی استان، بخشی از تهران که شامل آزاد راه ساوه می باشد را برای انجام این کار در حال پیگیری است تا بتوانیم در این بخش نیز این چراغها را نصب کنیم.
آیا از فروش این محصول توانستهاید به هزنیه هایی که در این بخش متحمل شده اید دست پیدا کنید؟
از فروش این محصول راضی هستیم و تاکنون فروش بد نبوده، اما سود بالایی هم نداشته زیرا یک سری از قطعات مانند پلیکربونات که از مواد خام این محصول است و سلول خورشیدی و باتری وارداتی میباشد و با قیمت دلار ارتباط مستقیم دارد، اما ما نمی توانیم قیمت را با نوسانان قیمت دلار افزایش دهیم بنابراین سود کمی نصیب ما می شود این در حالی است که قیمت هر یک عدد از محصول تولیدی ۱۰۰ هزار تومان هزینه در بر دارد.
در مسیر تولید این محصول با چه مشکلاتی مواجه بودید؟
از مهم ترین مشکلات موجود در زمینه فعالیت در این عرصه می توان به گران شدن مواد اولیه و کمبود نقدینگی اشاره کرد، به همین دلیل هم اکنون به دنبال جذب سرمایه گذار و یا دریافت تسهیلات هستیم که پارک قول هایی را در زمینه پرداخت تسهیلات تکمیلی به ما داده است.
سخن پایانی
وارد شدن به این عرصه باید با برنامهریزی و حساب شده باشد همچنین محصول تولیدی نیز قابلیت فروش را داشته باشد در حقیقت باید بتوانیم از بازار به محصول برسیم نه اینکه اول محصول تولید شود و بعد به فکر بازاری برای فروش آن باشیم.